Bränn fett / Behåll musklerna

Så här nära nyår brukar vi börja fundera över nyårslöften och allt som oftast handlar de om att vi ska leva hälsosammare; sluta röka, träna mer, äta nyttigare etc. Om ditt nyårslöfte handlar om att gå ner i (fett)vikt så är detta en artikel för dig. Alla spår av den goda julmaten ska trimmas bort!

Cardio

Ett vanligt sätt att bränna bort det extra fettet kring midjan är att öka på sin cardio (konditionsträning).
Kombinationen av hård styrketräning och regelbunden cardio är en bevisad fettförbrännande kombo. Praktisk taget varje fitnesstävlande har använt sig av denna metod för att bli ”rippad” om och om igen.

Det ”bästa” sättet
När det gäller cardio finns det oändligt med olika sätt att utföra det på ”bästa” sätt (exempelvis hög intesitet, intervaller, låg intensitet, långtidscardio etc.). Men vet du vad? Alla sätt fungerar så länge du utför din cardio regelbundet. Variera gärna om du tröttnar lätt. Ta hunden på en promenad, damma av din gamla mountainbike och kör ut på skogens stigar, eller när det är dåligt väder så fungerar löpband och crosstrainer på gymmet. Det spelar ingen roll vad du väljer för cardioaktivitet, så länge du gör något!
En annan het debatt är vilken tid på dygnet som är bäst för cardio. Visst, vetenskapliga studier har visat att du får något bättre effekt om du utför cardio direkt på morgonen, innan frukost. Anledningen till detta är att din kropp är rätt uttömd på energi då, glykogennivåerna är låga och din kropp bränner lättare lagrat kroppsfett för att utvinna energi. Men, all cardio, utförd när som helst på dygnet, är bättre än ingen cardio alls! Risken med att träna innan frukost är att kroppen även kan bränna muskelmassa, något vi definitivt inte vill!

stavgång
Stavar är faktiskt ett träningsredskap som gör promenaden lite roligare

Aminosyror
Så, hur bränner man fettet och bevarar muskelmassan? Enkelt, före varje cardioträning ta ett tillskott av BCAA. Detta ger musklerna lättillgängliga aminosyror som hjälper kroppen bevara muskelmassan och förhindrar att du blir katabol. Samtidigt hindrar det inte din fettförbränning som sker på fastande mage. Själv tar jag BCAA både innan cardioträning och styrketräning för att förhindra att kroppen blir katabol. Du kommer förmodligen känna effekten av BCAA ganska direkt. Du kommer känna att du återhämtar dig snabbare, du kommer inte känna dig lika trött och inte heller få lika mycket träningsvärk. För mig är ett kosttillskott med BCAA ett ”måste ha” när syftet är att bränna fett och bevara muskelmassa.

BCAA aminosyror amino X
BSN gör goda aminosyror

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *