Kan man steka i olivolja?

Det går bra att steka i olivolja. Olivolja är en utmärkt olja att använda för stekning.

Klarar extra virgin olivolja höga temperaturer?

Svar: Ja.

Olivolja är en stabil olja som fungerar utmärkt att använda för att steka och baka. Vad man vill undvika när det gäller oljor är att fettet oxiderar (härsknar). De fettfyror som är mest känsliga är de fleromättade fetterna, och tack vare att olivolja innehåller största andelen enkelomättat fett är det stabilt. Extra virgin olivolja innehåller också mycket antioxidanter (polyfenoler och tokoferoler) som skyddar oljan mot oxidation.

Oljor som är extra känsliga för värme

Omega 3 är extra känsligt för höga temperaturer då det är ett fleromättat fett som lätt oxiderar. Därför är oljor som innehåller hög andel omega 3 extra känsliga för värme och ska inte användas för att steka, så som kallpressad rapsolja och linfröolja.

Källa: Oxidative stability of virgin olive oil. Joaquín Velasco & Carmen Dobarganes. European Journal of Lipid Science and Technology, Volume 104, Issue 9-10, pages 661–676, 2002.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nyttiga och onyttiga fetter | kostschema.com - […] om vad vi inte bör äta. Så, för att du ska få i dig mer omättade fetter tycker jag…

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *