Nya nyckelhålet

Kanske har du hört talas om att reglerna för nyckelhålsmärkning håller på att ändras?

Det här är nyckelhålet

Nyckelhålet står för mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Eftersom olika livsmedel innehåller olika näringsämnen skiljer sig kraven åt – ost jämförs med ost och bröd med bröd.

Det nya nyckelhålet

De nya nyckelhålskraven utgår från näringsrekommendationerna som publicerades i höstas.

  • Fett: I de nya kriterierna blir det viktigare vilken typ av fett ett livsmedel innehåller än hur mycket fett det finns i maten.
  • Salt: Salthalten sänks med 20 procent i många livsmedelsgrupper. Idag får svenska konsumenter i sig dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Tre fjärdelar av allt salt vi får i oss kommer dock från färdiga livsmedel som chark, bröd, ost och färdigmat. Äter du inte så mycket sånt får du sannolikt inte i dig för mycket salt.
  • Fler livsmedel får Nyckelhålsmärkas: till exempel osaltade nötter och jordnötter samt fullkornsris. Även glutenfritt bröd och pasta som innehåller en viss mängd fibrer och laktosfri mjölk, fil och yoghurt.
  • Socker: Smaksatt yoghurt, till exempel fruktyoghurt, får däremot inte längre märkas med Nyckelhålet. Livsmedelsverket hade hoppats att Nyckelhålet skulle driva på företagen att minska mängden socker, men tyvärr har det inte blivit så.

Läs pressmeddelande på Livsmedelsverkets hemsida.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Årets sammanfattning – del 1 | Feed to Post Demo Site - […] februari får vi nya riktlinjer för nyckelhålsmärkningen, för att nämna något så får inte längre sockrad yoghurt […]

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *