Bra barnmat | Del 1 | Frukost

 nyttig-mat-for-barn

Del 1 – Frukost

Efter önskemål kommer jag att publicera en liten artikelserie för föräldrar som handlar om bra barnmat. Det ska vara enkel mat, näringsrik mat och det ska vara mat som barnen känner igen och gillar. Jag tänker att vi börjar med frukosten, den stora sockerboven nummer ett. För det är så att mycket på vårt ”vanliga” frukostbord innehåller socker. Sötad yoghurt, vitt bröd, varm choklad, sötade flingor, juice, marmelad etc. Har du hamnat i sockerträsket med ditt barn kan det ta ett tag att vänja dem av vid det. Men ta det ett litet steg i taget, byt ut succesivt mot mer hälsosamma alternativ.

Nedan listar jag vanlig frukostmat och hur du enkelt anpassar det till mer hälsosamma och näringsrika alternativ.

Gröt/välling

Gröt är ofta den första maten din bebis får prova på, ofta är det väldigt populärt dessutom. Den industriproducerade gröten är väldigt söt, så det är inte så konstigt att det går hem hos barnen. Det finns alternativ till den industriproducerade gröten, du kan göra egen. Järnberikningen får du till genom att mortla paltbröd och tillsätta gröten.
Även välling kan du göra egen och näringsberika med ägg, s.k. äggmjölksvälling.
Så snart ditt barn har vant sig att äta mat med mer bitar och annan konsistens än det släta, kan du vaiera havregrynen och koka bl.a. risgrynsgröt, eller gröt av t.ex. bovete.

Yoghurt

Ge barnen en fetare naturell yoghurt, som t.ex. rysk yoghurt som är krämig och god. Gräddfil kan också uppskattas. Du kan smaksätta den med lite vaniljpulver och bärpuré. Så här gör du enkelt egen bärpuré sötad med frukt.

Skala, tärna och ångkoka 3 st äpplen eller päron.
Mixa dem tillsammans med 2 dl bär.
Klart!
Bärpurén kan du frysa in i mindre portioner att ta fram och ha i frysen istället för sylt.

Du kan även prova att servera ditt barn proteinrik kvarg (10%-ig), kanske röra ut den med lite fruktyogurt för att smaksätta och minska syran.

Flingor

Gör egen müsli till barnen, granola är knaprigt och gott och liknar de industritillverkade och sockerstinna crunchy/START, fast utan socker då.

Juice

Ge barnen vatten/mjölk till vardags. På helgen kan ni lyxa till med ett litet glas nypressad apelsinjuice.

Varm choklad/O’boy

Har ditt barn vant sig vid O’boy kan du successivt göra varm choklad med allt mindre socker tills du landar på 1/2 dl kakao + 1/4 dl socker + 1 liter mjölk. Eller prova att använda det naturliga sötningsmedlet stevia, dropparna är smidiga att jobba med här.

Smörgås

Bröd uppskattas av barn, såväl som vuxna. Men det är inte direkt nyttigt då det till största del består av näringsfattigt vetemjöl. Det kan också vara idé att baka eget näringsrikt bröd utan vetemjöl, t.ex. dessa scones eller varför inte ett ”Life-changing loaf of bread” (recept i bild nedan, dock ska det vara husk inte psylliumfrö). Det finns många recept att prova sig fram vad som uppskattas av barnen. Frökex/fröknäckebröd är en riktig höjdare näringsmässigt om barnen gillar dem.

Om du köper bröd så se till att det innehåller en del fullkorn och att det är osötat.

bröd-testa

Ägg

Ägg är ett fantastiskt livsmedel, väldigt näringsrikt samt gott om fett och protein. Försök därför lära era barn att uppskatta ägg. Du kan prova omelette toppad med en god ost och skinka, eller skivat kokt ägg på en smörgås, kanske toppad med kaviar eller majonnäs. Du kan tärna ägget och blanda med smör och ha på en smörgås. Små bebisar uppskattar ofta kokt ägg precis som det är.
Kom ihåg att det är i gulan den mesta näringen finns!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bra barnmat | Del 2 | Mellanmål | kostschema.com - […] mer näringsrika alternativ, samt lite nytänk för inspiration. Jag vill tillägga att mycket av frukostmaten i del 1 fungerar…
  2. Bra barnmat | Del 3 | Middag | kostschema.com - […] er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller barnmat mellanmål så…

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *