Rörlighetsträning

I söndags var jag på workshop där jag fick lära mig mer om rörlighetsträning, både teoretiskt och praktiskt. Kursen hölls på Karlavagnen i Sävedalen av Björn Rhodin som är en kunnig elittränare.

Smärta på gott och ont

Vi fick bland annat lära oss att när du känner en molande smärta någonstans i kroppen beror den ofta på snedbelastningar som går att ”laga” relativt snabbt (14 dagar) med hjälp av rörlighetsträning och stretch.
MEN, en akut smärta (huggande, skärande) är kroppens sätt att tala om att något är väldigt fel, sluta upp med det du gör för något har gått sönder eller håller på att gå sönder. Du ska dessutom aldrig ha ont på morgonen, då är det något som är fel!

Foamroller

Många av våra bekymmer med begränsad rörlighet beror till stor del på vårt eviga sittande, på jobbet, i bilen, i soffan framför TV:n. Det förslappar vissa muskler och gör andra stela och korta. För att råda bot på vanliga problem fick vi lära oss att använda en foamroller (skumrulle) på rätt sätt. Väldigt lärorikt och något jag själv bara använt för bröstryggen innan.

drm-1

drm-2

drm-3

drm-4

Överrörlighet

Som en extra ”treat” fick vi göra ett snabbt överrörlighetstest enligt beightonskalan. En av nio visade sig ha en överrörlighetsproblematik i kroppen och själv var jag nära med mina 4 av 9 poäng. Att jag skulle vara snudd på överrörlig hade jag ingen aning om.

Jag ser redan fram emot nästa kurs om stabilitet!

Rekommenderad skumrulle: De dyra är bortkastade pengar, det finns en bra på Rusta för 200 kr (de ni ser på bilderna).

Trackbacks/Pingbacks

  1. Årets sammanfattning – del 1 | kostschema.com - […] deltar på en workshop om rörlighetsträning på Westcoast4 och lär mig hur man hanterar […]

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *