Smakportioner

Igår var jag med Ester till BVC. Plötsligt börjar Ester skratta åt mobilen över skötbordet, högt, ljudligt och länge. Det är helt nytt! Det var underbart att höra.

ester med mamma

I alla fall, jag fick nu information om att det är ok att introducera lite mat till Ester i form av smakportioner. Åh så roligt! Själv är jag ju galen i mat, receptskapande, att äta den och att göra den näringsrik, nutritionist som man är.

Det kommer inte bli mycket köpt barnmat här hemma inte, redan igår kokade jag henne en morot som jag gjorde puré av med lite tillsatt rapsolja. Ester blev mäkta förvånad men några små, små skedar gick ner utan krångel. Mammas flicka!

Smakportion med morotspuré.

Jag känner inte heller för att ge Ester köpt barngröt och välling, det är ju i princip bara mjöl och vatten med tillsatta vitaminer och mineraler, blä! Jag diskuterade detta med barnmorskan och hennes enda invändning är att barnets järnbehov ofta täcks tack vare gröten och vällingen. Hemma har jag dock flytande järntillskott som jag planerar att ge Ester istället. Gröten vill jag istället koka själv av ekologiska havregryn, när det gäller välling kommer jag testa denna äggmjölksvälling:

välling

7 Kommentarer

 1. Hej! Kul att få inspiration och tips på hur du gör med barnmat och välling osv :-) Jag kommer definitivt också att testa gör den där vällingen. Funderade bara på vad det är för flytande järntillskott du köpt? Vart finns det? Annars är det vanlig hederlig havregrynsgröt då tänker du? Trevlig helg!

  Svara
 2. De dropparna finns receptfritt på Apoteket, men alla järntillskott finns bakom kassan. Fråga efter flytande Niferex (30 mg/ml). En droppe Niferex innehåller 8,5 mg järn och en portion gröt innehåller 3 mg. Jag blandar järnet med D-dropparna och ger på sked.

  Svara
 3. Jag måste tipsa om en blogg jag har fått mycket inspiration av då jag lagat mat till min lilla tjej. http://Www.lillamatderiven.se massor av vegetariska recept till småttingar=) hon har även recept på en bra bebisvänlig gröt. Jag brukar göra puré av ekologiska aprikoser äpple och svarta vinbär och blanda ner=)

  Svara
 4. Kan bara falla in i hyllningarna till lilla matdervién, kanonbra. Och äggvällingen har vår Esther älskat! Och vad gäller järnet så har du gott om det i bröstmjölken och det går utmärkt att få i barnen det utan köpegröt/välling.

  Svara
  • Har skrivit ut en hel pärm med recept! :) Har fixat med paltbröd och aprikospuré och tror till 100% att det är fullt tillräckligt. Ska laga mycket av maten i gjutjärnsgryta sedan med. KOmmer gå kanon. Älskar ju mat och tycker det är roligt att laga och mata henne.

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Årets sammanfattning – del 1 | kostschema.com - […] februari blir Ester 4 månader vilket innebär att vi får börja med (pyttesmå) smakportioner. Jag har längtat efter detta…

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *