Vitaepro – en bluff?

Kosttillskott-antioxidanter

Vitaepro – en granskning

Alltså, de här reklamen för Vitaepro kan ju driva vem som helst till vansinne. Inte nog med att de rullar ständigt på TV, de är oftast dubbade också, sjukt irriterande. Jag som arbetat med kosttillskott har också undrat vad som kan vara så speciellt med just detta, varför vill man betala 329 kr för ett kosttillskott man måste prenumerera på? Är det nåt speciellt med det? Det är ”Nordens mest använda kosttillskott” och nog måste de sälja massor, med tanke på marknadsföringsutgifterna. 

Vitaepro innehåll

I korthet kan man säga att produkten innehåller 4 växtextrakt, 3 vitaminer, 1 mineral och lågdoserad omega 3. Låt oss titta närmare på hälsopåståendena:

Bra för lederna

Här är det växtextraktet Boswellia serrata och vitamin C som framhävs. Vitamin C har ingen människa brist på så den kan vi ju stryka direkt, ta en apelsin istället. Boswellia serrata har används länge inom ayurvedisk medicin (alternativmedicin) för behandling av artros. På Vårdguiden 1177 läser jag dock att Artros behandlas bäst med fysisk aktivitet.

Bra för musklerna

Här är det Vitamin D som lyfts fram genom att det ”bidrar till att bibehålla en normal muskelfunktion”. Detta hälsopåstående är fastställd fakta och godkänt av EU (Efsa). Produkten innehåller 200% av referensintaget. Vitamin D är ett av de få tillskott som faktiskt Livsmedelsverket rekommenderar i viss mån, och då till små barn, äldre som inte regelbundet vistas ute, samt veganer.

Bra för hjärtat

Här framhävs omega 3, givetvis, och dagsdosen i Vitaepro innehåller 125 mg/dag. Efsa har regler kring detta hälsopåstående, som lyder ”Den gynnsamma effekten på hjärtat uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA och EPA.” Alltså behövs minst dubbel dos, speciellt om du äter fet fisk väldigt sällan.

Skyddar kroppen med antioxidanter

Här framhålls antioxidanterna selen, vitamin C och vitamin E. Antioxidanter generellt sätt kan man direkt säga att de inte har samma effekt när de tas enskild som kosttillskott, de har effekt när vi får i oss dem i näringsrika livsmedel, i riktig mat, i kombination med andra nyttigheter som frukten och grönsakerna innehåller.

Minskar trötthet och utmattning

Även här gäller påståendet vitamin C, som du förmodligen inte lider brist på. Ta en apelsin i så fall.

Bidrar till immunsystemets normala funktion

Det gäller mineralet selen samt vitaminerna C och D, som alla bidrar till immunsystemets normala funktion. Visst är det så, och hälsopåståendet är godkänt av Efsa, men kom ihåg att du bara kommer uppleva förbättring om du lidit brist på dessa innan, vilket troligen inte är fallet.

Astaxanthin, lutein/zeaxanthin?

Här har vi dessutom tre växtextrakt som finns i produkten men som inte nämns i beskrivningen av effekterna. 
Astaxanthin är ett färgämne som utvinns ur sötvattenalger. Ämnet är en antioxidant och därför finns det ofta med i olika typer av kosttillskott. Ingen av hälsopåståendena kring Astaxanthin som Efsa granskat har blivit godkända, däribland ”Astaxanthin helps to protect against free radicals and harmful factors of environment”.
Lutein/zeaxanthin är även detta antioxidanter, i detta fall utvunna ur en blomma. Ofta lyfter man goda egenskaper för ögonen/synen när det gäller lutein. Även här har Efsa dissat alla inkomna förslag på hälsopåståenden, inklusive ”natural antioxidant, protect organism from oxidative damage, natural way to avoid risks caused by oxidation and peroxidation process”.

Bättre än Vitaepro?

Summan av kardemumman, vad skulle fungera lika bra, eller bättre, än Vitepro? Här kommer min sammanfattade lista:

 1. Rör på dig (motionera) för att bibehålla musklernas och ledernas funktion. Det är bra för hjärtat och du blir piggare!
 2. Ät mycket frukt och grönsaker så får du i dig alla mikronäringsämnen som du behöver, och antioxidanter.
 3. Om du äter fisk väldigt sällan, komplettera med ett Omega 3 tillskott med en dagsdos som överstiger 250 mg DHA och EPA, t.ex. AlgOmega 3 från Helhetshälsa.
 4. Under vinterhalvåret, och för dig som hänger mest inomhus, kan ett tillskott av D-vitamin vara vettigt, t.ex. Helhetshälsa D3-vitamin.

Du behöver inte prenumerera och betala dyra pengar för Vitaepro, det är inte ett unikt kosttillskott.

Kuriosa

Under min lilla granskning av Vitaepro hittde jag också information om att Konsumentombudsmannen (KO) stämt företaget för sin marknadsföring. Du kan läsa mer här.

Kosttillskott-tillverkare-stämd-av-KO

 

screen_shot+2013-09-19+kl.+11.15.28

1 kommentar

 1. Hej,
  Tänk om människan inte alltid gick på de svepande argumenten
  i att ta olika lyckopiller istället för att äta någorlunda rätt och röra på sig!
  Det gäller inte bara ”preparat” som Vitaepro, utan alla t.ex. spelbolag,
  som lovar guld och gröna skogar, de spelar på samma planhalva som
  kostillslottens tillverkare och marknadsförare. Humbug!
  Tack för att ni skriver om detta, hoppas att någon tar till sig budskapet!

  Svara

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *